Rôzne typy pleti a ich potreby

Úvod

Ako môžeme vedieť, koža je najväčším orgánom nášho tela a potrebuje neustále starostlivosť a pozornosť. Existuje 5 hlavných typov pleti, a to suchá, mastná, normálna, zmiešaná a citlivá pleť. Každý typ pleti má unikátne potreby, ktoré si vyžaduje, aby bola zdravá a žiarila.

Suchá Pleť

Suchá koža sa často cíti drsná na dotyk a môže byť aj vizuálne suchá, s viditeľnými šupinatými alebo popraskanými oblasťami. Suchá koža tiež často zažíva jemné línie a vrásky skôr než iné typy pleti.

Potreby suchej pleti

Kľúčom k starostlivosti o suchú pleť je hydratácia. Je dôležité používať hydratačné produkty na vyživenie pokožky a obnovu jej prirodzeného vlhkostného rovnováhy. Tiež je dôležité vyhnúť sa tvrdým alebo dráždivým produktom, ktoré môžu odstraňovať prirodzené oleje pokožky.

Mastná Pleť

Mastná koža je často charakterizovaná lesklým vzhľadom a môže byť náchylná na akné a čierne bodky, kvôli nadmernému množstvu oleja produkovaného žľazami kože.

Potreby mastnej pleti

Kľúčom k starostlivosti o mastnú pleť je pravidelné čistenie, aby sa odstránil prebytočný olej a nečistoty, ktoré môžu zapchať póry a spôsobiť výskyt akné. Nie je ale nutné pleť prečisťovať, pretože to môže viesť k ešte väčšej produkcií oleja. Pravidelná exfoliácia tiež pomáha udržiavať pokožku čistú a sviežu.

Normálna Pleť

Normálna koža je najmenej problémová, nie je ani príliš suchá, ani príliš mastná. Má malé póry, jemnú a hladkú textúru a je bez škvŕn a čiernych bodiek.

Potreby normálnej pleti

Napriek tomu, že normálna koža je najmenej náročná, stále je dôležité, aby sa o ňu správne starali. To zahŕňa pravidelné čistenie, hydratovaní a používaní ochrannej kozmetickej prípravky proti slnečným lúčom.

Zmiešaná Pleť

Zmiešaná pleť kombinuje charakteristiky suché, normálne a mastnej pleti. Často sa vyznačuje olejovou T-zónou (čelo, nos a brada) a suchou alebo normálnou pleti na lícach.

Potreby zmiešanej pleti

Pri zmiešanej pleti môže byť výzvou nájsť rovnováhu medzi ošetrením rôznych oblastí pleti. Key is to hydrate dry patches and control oil in the T-zone.

Citlivá Pleť

Citlivá koža je často náchylná na začervenaní, svrbení a podráždení a môže reagovať na určité kozmetické prípravky alebo prípravky na starostlivosť o pleť.

Potreby citlivej pleti

Starostlivosť o citlivú pleť spočíva v tom, vyhýbať sa produktom, ktoré možno podráždiť kožu a pri použití nových produktov skúsiť ich na malom úseku kože. Používanie produktov navrhnutých špeciálne pre citlivú pleť je ideálne pre udržanie zdravej a šťastnej pokožky.

Záver

Starostlivosť o našu pokožku závisí od toho, aký typ pleti máme. Je dôležité poznať svoju pokožku a vedieť, ako o ňu správne starať. Zdravá koža je krásna koža.